ћирилица   latinica

Kako se raspisuju konkursi za dodelu stanova iz donacija?

Na žalost, ni posle 30 godina, stambeni problemi izbeglica i prognanih lica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine nisu u potpunosti rešeni. Veliki broj naših zemljaka i danas nema krov nad glavom, plaća zakup, živi u tuđim stanovima. Sa pravom se pita, na koji način država može da pomogne u rešavanju njihovih problema. Podatak iz 2021. godine sa kojim raspolaže Komesarijat za izbeglice govori da u Srbiji ima još 25.330 izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Zato se veliki broj vaših pitanja, upućenih nama odnosi baš na ovo pitanje: “Kako se raspisuju konkursi za dodelu stanova iz donacija? “ na koje vam dajemo odgovor.

Osnovno pitanje je obezbeđivanje sredstava kojim bi se finansirala izgradnja stanova za potrebe izbeglih i prognanih lica. Država Srbija je u par navrata obezbedila finansijsku pomoć iz međunarodnih donacija. Nakon dobijanja finansijskih sredstava od međunarodnih fondova i institucija za neki konkretan projekat izgradnje stanova, oglašava se javni konkurs za dodelu istih.

Drugi vid rešavanja ovog pitanja je kroz državni Regionalni program stambenog zbrinjavanja. Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je inicijativa zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) koju podržava međunarodna zajednica i koja za cilj ima rešavanje pitanja dugotrajnog raseljavanja u regionu. Prema podacima sa sajta UNHCR-a Srbija, najveći donator u okviru programa RSP-a je EU, a zapažene doprinose dale su i vlade SAD-a, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Slovačke, Češke i Mađarske. Program obuhvata rešenje osiguranja stambenih jedinica i kuća u vidu izgradnje, rekonstrukcije, obnove ili kupovine, dodelu građevinskog materijala, osiguranje stanovanja u ustanovama socijalne zaštite. Od novembra 2020. godine u Srbiji, obezbeđeno je više od 5.500 stambenih rešenja.

Treći vid rešavanja stambenog problema izbeglica je iz sredstava koja su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije i prosleđuju se Komesarijatu za izbeglice. Komesarijat na godišnjem nivou Vladi Republike Srbije daje predlog, a Vlada donosi Uredbu o utvrđivanju programa korišćenja sredstava za rešavanje stambenih potreba i drugre programe. Javni konkursi raspisuju se kada država samostalno ili uz regionalnu Ilil međunarodnu pomoć napravi projekat i obezbedi neophodna finansijska sredstva.

Dragi naši, znamo da posle 30 godina, nemate više ni strpljenja, ni volje, ni nade da će se vaši problem rešiti. Ne odustajte i borite se za svoja prava, mi smo tu uz vas da vam pomognemo i odgovorimo na sve što nas pitate. Ne dajemo vam lažna obećanja, niti obećavamo nešto što ne možemo da ispunimo. To nikad nije bio naš cilj. Naš cilj je da zajedno sa vama I onima koji mogu da pomognu, učinimo vaš život malo lakšim, za početak.

Vaša Una

UPUTSTVO ZA UPLATE

Primalac

Humanitarna organizacija Una Serbica
Nehruova 105
11070 Novi Beograd

Dinarski račun:
205-0000000404710-10
Šifra plaćanja za gotovinu: 188
Za plaćanje elektronski preko računa: 288
Šifra plaćanja za pravna lica: 287

Devizni račun: 0070800054417
IBAN RS35205007080005441725
BIC/SWIFT KOBBRSBGXXX
Uplatu možete izvršiti i skeniranjem IPS QR koda mobilnom aplikacijom vaše banke (ukoliko podržava). Potrebno je samo uneti željeni iznos donacije i izvršiti plaćanje.

Donirajte putem PayPal-a

za nerezidente Republike Srbije

Unesite željeni iznos donacije u evrima

footer logo unaserbica

Kontakt

office@unaserbica.org

Radno vreme

Ponedeljak - Petak: 10:00 - 16:00