Izaberite vaš jezik

ћирилица   latinica

Zakup stanova iz donacije

Puno Vas je pitalo kako i na koji način može da se podnese zahtev za produženje zakupa stana, ukoliko nisu nastupili uslovi za otkup stana (nerešena imovinsko - pravna pitanja opštine na kojoj su stanovi, problemi oko građevinske dozvole za objekat, problemi upisa u katastar nepokretnosti i sl.).

U ovom tekstu dajemo vam pravno ispravan odgovor na to vaše učestalo pitanje.

Način na koji se produžava zakup stana koji koriste izbegla lica regulisan je Zakonom o izbeglicama. Propisano je da pre isteka roka na koji je zaključen ugovor o zakupu zakupac može podneti pismeni zahtev za obnavljanje ugovora na određeno vreme ili zahtev za zaključenje ugovora o kupoprodaji nepokretnosti (za koji često u praksi ne postoje ispunjeni uslovi iz gore navedenih razloga).

Pismeni zahtev za obnavljanje ugovora o zakupu na određeno vreme ili za zaključenje ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, zakupac podnosi opštinskoj kancelariji Komesarijata u mestu prebivališta. Rok za podnošenje zahteva je najkasnije 30 dana pre isteka roka o zakupu na određeno vreme.

Sa zakupcem koji je podneo pismeni zahtev za obnavljanje ugovora, ukoliko su ispunjeni uslovi, Komesarijat zaključuje novi ugovor o zakupu na određeno vreme sa istim rokom i pod istim uslovima.

Puno ljudi koji nude pomoć, a koji nisu pravno obrazovani, daju vam često pogrešne informacije ili ih ne tumače adekvatno. Da ne biste više lutali, po raznim grupama skupljajući odgovore, pitajte nas.

Brinite dragi prijatelji o tome kome ukazujete svoje poverenje. Proveravajte i pitajte.

Svako dobro.

Vaša UNA

footer logo unaserbica

Kontakt

office@unaserbica.org

Radno vreme

Ponedeljak - Petak: 10:00 - 16:00