Dan primirja u Prvom svetskom ratu, Natalijina Ramonda

Natalijina Ramonda, je biljka, specifična samo za centralni Balkan. Natalijinu Ramondu otkrio je doktor Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića, a ime je dobila po lepoj srpskoj kraljici, Nataliji Obrenović.

Ramonda niče iz stene i u našoj zemlji zakonom je zaštićena kao prirodna retkost. Cvet Feniks je simbol kojim na današnji dan obeležavamo sva iskušenja našeg naroda od albanske golgote do današnjeg dana. Dve zelene trake oko cveta, amblema kojim obeležavamo Dan primirja u Prvom svetskom ratu, označavaju lentu slavne albanske spomenice. Albansku spomenicu su dobijali retki koji su preživeli epsko stradanje našeg naroda i veličanstvene vojne pobede naše istorije.

Ramonda, taj ljubičasti cvet od pet latica, cvet Fenix, ima osobinu koja krasi i naš hrabri narod. Potpuno osušena, ona ima moć da vaskrsne. Niče na steni, po kiši i vetru, zimi i mrazu, odoleva, prkosi prirodi na krečnjačkim stenama. Takva je bila i srpska albanska golgota. Vaskrsli smo tada i još puno puta posle toga kada smo i sami mislili da ćemo nestati.

Danas, preci nas opominju da nas njihov duh ne sme napustiti. Da budemo dostojni svojih hrabrih predaka, nesalomivog duha, na ponos svojoj deci.

Česitamo vam Dan primirja u I svetskom ratu!
NatalijinaRamonda

footer logo unaserbica

Kontakt

office@unaserbica.org

Radno vreme

Ponedeljak - Petak: 10:00 - 16:00