Izaberite vaš jezik

ћирилица   latinica

Kordunaš, reformator srpske ćirilice, Sava Mrkalj

Kordunaš, reformator srpske ćirilice, Sava Mrkalj
Kordunaš, reformator srpske ćirilice, Sava Mrkalj
Pišemo vam o još jednom znamenitom Srbinu, poreklom iz naših krajeva. Sava Mrkalj, rođen je 1783.godine u selu Lasinjskom Sjeničaku, na Kordunu u Vojnoj Krajni, tadašnjoj Hazburškoj monarhiji. Završio je akademiju u Zagrebu, u Pešti je završio studije filozofije i matematike, gde je stekao zvanje "svobodnih hudožestva i filosofije doktor". Znao je dobro latinski i francuski jezik, a razumeo grčki i hebrejski, što je u njegovom kasnijem filološkom radu, bilo od velike koristi.

Susret dvojice reformatora srpskog jezika, Save Mrkalja i Vuka Karadžića, dogodio se 1810.godine. To je period buđenja nacionalne samosvesti. U duhu stvaranja slobodne nacionalne države, ideja je bila da se stvori kako duhovna, tako i jezička i književna podloga, uz pomoć, učenih i školovanih ljudi. Sava Mrkalj, u to vreme, bilo je prvi učeni filolog među Srbima.

Septembra 1810.godine objavljuje svoju knjižicu/brošuru, od izuzetnog značaja za srpsku kulturu "Salo debeloga jera libo azbukoprotres". Štampana je crkvenom ćirilicom, a Sava je u njoj prvi put izvršio sveobuhvatnu reformu srpske ćirilice. Ovo delo, kasnije je u velikoj meri uticalo i doprinelo Vukovoj konačnoj reformi srpske ćirilice izvršene 20ih godina 19.veka.

U svom delu, Sava je postavio 2 osnovna načela na kojima i danas počiva naš jezik: Jedan glas - Jedno slovo, Piši kao što govoriš. Mrkaljeva reforma bila je temelj i osnov Vukovoj pravopisnoj reformi.

Neosnovano zaboravljen i u senci velikog Vuka Karadžića, Sava Mrkalj stoji čvrsto kao stub i osnov onoga kako mi Srbi danas, čitamo, govorimo i pišemo.
1833.preminuo je u bečkoj bolnici za duševno zdravlje.