Izaberite vaš jezik

ћирилица   latinica

Sećanje na stradanje Srba u Prebilovcima

Dragi prijatelji,

Danas vam pišemo o još jednom stradanju našeg naroda od strane ustaša za vreme Drugog svetskog rata. Pišemo vam o zločinu u selu Prebilovci u Hercegovini, koji se desio početkom avgusta 1941.godine, kada je pod komandom Ivana Jovanovića, zvanog Crni, hrvatsko-ustaška jedinica izvršila masakr nad 826 od ukupno 994 Srba, uglavnom žena, dece i staraca.

4.avgusta ustaše su napale selo iz 3 pravca. Veći deo stanovništva, pretežno žena i dece odvezli su i zatvorili u osnovnu školu u selu, gde je počelo nezapamćeno ubijanje, mučenje i silovanje žena i dece, naročito devojčica od 12-15 godina. Ustaše su male bebe i decu na najsvirepiji način ubijali i mučili, terajući majke da to sve gledaju.

Samo je 6.avgusta 1941.u jednom danu, ubijeno oko 600 žena i dece, koje su ustaše pokupili sa njiva i iz domova i kamionima dovezle do jame „Golubinka“ kod sela Šurmanice, gde su ih žive bacali.

Tokom poslednjeg rata, 1992.godine, od strane hrvatskih snaga koje su zauzele selo Prebilovci, minirana je kripta hrama, u koju su položene kosti 4.000 žrtava iz 13 jama i 3 stratišta, eshumiranih 1990/91. Tako su jos jednom ubijeni Prebilovački mučenici.

Negujući sećanje na naš stradalni narod, septembar počinjemo sećanjem na avgustovski zločin, neviđen u Evropi tokom Drugog svetskog rata.

O stravičnim zločinima ustaša nad Srbima u Prebilovcima, detaljnije možete pročitati u pismu italijanskog generala Aleksandra Luzana upućenog Musoliniju. U ovom pismu o nezapamćenom zločinu, zgrozio se i jedan fasistički oficir.

Prebilovački mučenici, počivajte u miru. Da se ne zaboravi, i ne ponovi. 🙏

footer logo unaserbica

Kontakt

TELEFONOM OD 16 - 19 ČASOVA RADNIM DANIMA
064 5744270 Biljana
064 5744269 Jovana
office@unaserbica.org

Radno vreme

Ponedeljak - Petak: 10:00 - 16:00